Belofte
Het avondlied
O Heer, d'avond is neergekomen,
de zonne zonk, het duister klom.
De winden doorruisen de bomen
en verre sterren staan alom...
Wij knielen neer om u te zingen
in 't slapend woud ons avondlied.
Wij danken u voor wat we ontvingen,
en vragen, Heer, verlaat ons niet!
Knielen, knielen, knielen wij neder,
door de stilte weerklinkt onze beê
Luist'rend fluist'ren kruinen mee
en sterren staren teder.
Geef ons Heer, zegen en rust en vreê.
SJORREN
Bij een kruissjorring onderscheidt men de vaste en de te bevestigen losse paal. De vaste paal is een paal die al verbonden is met een constructie of in de grond steekt.
- Begin een kruissjorring met een timmermanssteek op de vaste paal, net onder de losse paal. Het voordeel van de timmermansteek is dat hij simpel is, weinig touw vraagt, weinig breeksterkteverlies heeft en gemakkelijk los komt ... Het oog van de timmermanssteek bevindt zich dan aan de rechterkant. Je vertrekt met het touw recht uit het oog. Reden: de timmermanssteek moet een deel van de druk kunnen opvangen in een normale situatie. Als je op voorhand weet dat je sjorring een wisselende belasting (bv. een schommel, een speeltuig, een ophaalbrug ...) zal moeten doorstaan, begin je beter niet met een timmermanssteek, maar kies je best voor een magnussteek of paalsteek.
- Sla het touw drie keer om de palen heen, zoals op de tekening is aangegeven. Elke winding leg je netjes naast de vorige en trek je stevig aan. Werk altijd van binnen naar buiten, d.w.z. bij de losse paal worden de slagen naar binnen toe gelegd en bij de vaste paal naar buiten toe. Een handig ezelbruggetje is LOBI: LOsse balk BInnen. Als je van buiten naar buiten werkt, of van binnen naar binnen, creëer je een kruising van het touw tussen de palen en wordt de spanning niet gelijkmatig verdeeld.
- Daarna ga je woelen. Sla het touw tussen de palen door om de winding heen en trek elke woeling strak aan. Leg de drie woelingen naast elkaar en werk van de vaste paal naar de losse paal.
- Tot slot werk je de sjorring af met een mastworp, gevormd door twee halve steken op de losse paal, en dit vlak na het woelen. De mastworp ligt aan dezelfde kant als het oog van de timmermanssteek. Eventuele restjes kunnen verder weggewerkt worden met halve steken of kunnen veilig opgerold en vastgemaakt worden. Als het veiliger is om de mastworp op een andere plaats te leggen dan deze standaardplaats, is het noodzakelijk dat je van deze standaardplaats afwijkt! Bij het sjorren van een ladder kan je bijvoorbeeld best eindigen met een mastworp aan de buitenzijde van de sporten.
VUUR
Zoek, voor je begint, voldoende aanmaakhout, iets dikker en dik, hard hout. Verwijder al het brandbaar materiaal (mos, ondergrondse wortels...) op de plek waar je vuur wil maken. Als je stenen gebruikt om de vuurplaats af te bakenen, gebruik dan droge stenen (geen leisteen of stenen uit een rivier of beek, die kunnen bij verhitting ontploffen door ingesloten water dat opwarmt tot stoom!).
Zet een stokje rechtop in de grond, stapel daar rond zeer dun, droog en zacht hout, eventueel bast van berk en een paar droge dennenappels. Blaas heel voorzichtig vanaf het moment dat je het begin van een vlam ziet. Leg aan de buitenkant iets dikker hout bij maar zorg ervoor dat er nog genoeg zuurstof bij de vlammen kan. Eindig met harder hout als het vuur eenmaal brandt.
KAPPEN
Hak een balk of stam altijd in een V-vorm door.
Hak takken vanaf de buitenkant van de vork af, niet vanaf de binnenkant. Zorg dat je beide benen aan de veilige kant staan.
IK BELOOF
luister even wat ik zeggen ga
(ik) doe mijn belofte beloof het, ja
Ik kijk om me heen om dan verder te gaan
hink, stap, spring
Ik kom er aan
Refrein: Ja ik ga achter mijn belofte staan
als scout en gids wil ik daar voor gaan
ja samen achter de belofte staan
als scout en gids willen we daar voor gaan
Ik zet me in voor iets groots of klein
voor mijn groep wil ik er altijd zijn
we kunnen veel meer daar geloof ik in
schouders er onder
we vliegen er in
Refrein
alleen met zijn allen met zijn allen alleen
ontdekken een grotere wereld om ons heen
Zo samen begrijpen waar het eigenlijk om gaat
Een mooiere werel, die lekker ronddraait
Refrein
want ik beloof... als scout en gids...(2x)
een knoop in de das ik zal er echt voor gaan
soms met vallen dan weer opstaan
Ik hoop wat we doen echt zinvol is
In stad, zee of boom
In iets meer dan er is
want ik beloof als scout en gids… want ik beloof ..

Maak jouw eigen website met JouwWeb